Thursday, 28 September 2017

Bonsai: Pokok baru - Bebuas2 & Santalia4 (Sep 2017)


Assalamualaikum wbt dan Selamat Sejahtera.

Hujung minggu lepas penulis telah terjebak dengan pembelian pokok bonsai baru. Kalau ikutkan hanya nak tengok-tengok aje tapi akhirnya terbeli.

Wednesday, 27 September 2017

Bonsai: Fertilizer Funnel


Assalamualaikum wbt dan Selamat Sejahtera kepada semua.

Oleh kerana tiada kemaskini terbaru untuk pokok-pokok bonsai penulis, entri kali ini penulis nak berkongsi satu alat yang penulis baru beli iaitu alat fertilizer funnel.

Monday, 25 September 2017

Bonsai: Kemaskini Bebuas1 (Sep 2017)

Bonsai Bebuas - Bebuas1 (Sep 2017)

Assalamualaikum wbt dan Selamat Sejahtera.

Entri hari ini penulis hanya nak kemaskini pokok bonsai bebuas (Bebuas1). Banyak juga perubahan sejak kali terakhir (sebulan yang lalu) penulis kemaskini entri untuk pokok ini.

Sunday, 24 September 2017

Bonsai: Bersihkan lanskap Santalia3 (Sep 2017)

Bonsai Santalia - Santalia3 (Sep 2017)

 Assalamualaikum wbt dan Selamat Sejahtera.

Sudah lebih sebulan sejak pertengahan bulan Ogos yang lepas penulis memiliki pokok Santalia3 ini. Daun-daun pun sudah banyak yang tumbuh. Begitu juga dengan rumput-rumput liar yang tumbuh pada moss yang penulis jadikan rumput untuk landscape pokok bonsai ini. Hari ini penulis nak bersihkan lanskap supaya nampak lebih kemas.

Saturday, 23 September 2017

Bonsai: Bougainvillea re-potting (Sep 2017)


Assalamualaikum wbt dan Selamat Sejahtera.

Entri kali ini penulis nak kongsi aktiviti penulis di hujung minggu iaitu aktiviti tukar tanah untuk pokok bonsai bougainvillea milik penulis.

Entri sebelum ini (Bonsai: My Bougainvillea) penulis bercadang untuk buat aktiviti ini 6 bulan akan datang tapi oleh kerana tidak sabar (sikap yang perlu dihindarkan oleh penggemar pokok bonsai), penulis mengambil keputusan untuk membuat juga aktiviti ini.

Thursday, 21 September 2017

Bonsai: Pokok baru - Santalia3 (Sep 2017)

Proses re-potting pokok bonsai baru.

Assalamualaikum wbt dan Selamat Sejahtera.

Pertengahan bulan lepas, penulis melawat satu kedai pokok bonsai di Sg Buloh. Nama kedai bonsai tersebut ialah Soon Li Bonsai Nursery. Lokasi kedai bonsai ini anda boleh klik disini. Terdapat banyak pokok bonsai yang dipamerkan untuk jualan. Antara pokok-pokok bonsai yang dijual di sini adalah dari spesis Juniper, Santalia, Bougainvillea, Bebuas, dan ada lagi yang penulis tak tahu nama pokoknya.

Wednesday, 20 September 2017

Kemaskini Aquascape tanks (Sep 2017)

Tangki aquascape milik pemilik

Assalamualaikum wbt dan Selamat Sejahtera.

Entri hari ini penulis hanya nak kemaskini kondisi aquascape tanks milik penulis. Setakat ini hanya 3 tangki sahaja yang diselenggarakan. Tak banyak perubahan sejak kali terkahir penulis kemaskini.

Tuesday, 19 September 2017

Bonsai: Anak-anak pokok Santalia (Sep 2017)

Anak pokok Santalia hasil dari cantasan (cuttings)

Assalamualaikum wbt dan Selamat Sejahtera.

Hari ini penulis nak kongsikan koleksi anak-anak pokok Santalia (wrightia religiosa). Anak-anak pokok ini penulis tanam hasil dari cantasan (cuttings). Untuk pengetahuan, pokok ini cukup senang untuk ditanam. Hanya dengan mencucuk sahaja hasil cantasan ke tanah, siram dan pastikan pada awal ianya ditanam, anak pokok ini tidak diletakkan di tempat yang direct sunlight. Ini adalah kerana anak pokok ini memerlukan tanah yang sentiasa lembab pada awal umurnya untuk kita pastikan akarnya mula tumbuh.

Monday, 18 September 2017

Bonsai: My Bougainvillea (Sep 2017)

My Bougainvillea

Assalamualaikum wbt dan Selamat Sejahtera.

Apa khabar semua? Hari ini penulis ingin berkongsi pokok bunga kertas (bougainvillea) yang penulis tanam dari hasil cantasan pokok bunga kertas dari rumah parents. Pokok ini baru berumur 6 bulan dan kalau tak silap, bunganya bewarna ungu. Penulis tak berapa pasti sebenarnya sebab pokok ini belum pernah berbunga lagi.

Sunday, 17 September 2017

Bonsai: Tolong kawan rawat Bonsai Santalia Part 2

Bonsai Santalia; Pokok B dan Pokok A.


Assalamualaikum wbt dan Selamat Sejahtera.

Hari ini penulis nak sambung berkongsi pengalaman merawat pokok bonsai Santalia milik rakan sekerja. Ada 2 pokok yang penulis namakan Pokok A dan Pokok B.

Saturday, 16 September 2017

Bonsai: Alat pencakar akar

Root Rake with Spatula (top), Root Rake with Faucet (middle), Spatula with Faucet (bottom). Photo is courtesy from Google 

Assalamualaikum wbt dan Selamat Sejahtera.

Hari ini penulis nak berkongsi satu alat penjagaan pokok bonsai. Alat ini penulis namakan sebagai "pencakar akar" atau root rake.

Friday, 15 September 2017

Danish K-POP look

Danish with his k-pop look.

Assalamualaikum wbt dan Selamat Sejahtera.

Dah lama rasanya penulis tak menulis pasal family. Tengok duk layan phone tadi, terjumpa gambar ni.

Tuesday, 12 September 2017

Bonsai: Teknik melatih dahan (Sep 2017)

Assalamualaikum wbt dan Selamat Sejahtera.

Apa khabar semua? Harapan penulis agar pengunjung dalam keadaan sihat walafiat.

Entri hari ni penulis nak kongsi sikit ilmu yang penulis belajar mengenai cara-cara melatih (train) pokok bonsai dengan kaedah melilit dawai pada dahan. Kaedah ini penulis belajar secara online dengan menonton salah satu klip video di YouTube.

Monday, 11 September 2017

Bonsai: Tolong kawan rawat Bonsai Santalia Part 1


Assalamualaikum wbt. dan Selamat Sejahtera.

Hari ini penulis nak berkongsi pengalaman merawat pokok bonsai Santalia (wrightia religiosa) milik seorang rakan kerja. Beliau telah menjaga pokok ini sejak 5 tahun yang lalu. Menurut beliau, pokok ini tidak pernah ditukar pasu. Menurut beliau lagi, pada awal penjagaan banyak daun dan bunga yang dihasilkan tapi sejak dua menjak ni, daun macam tak nak keluar dan bunga pun dah jarang ada.

Friday, 8 September 2017

Bonsai: Kemaskini Bonsai Santalia2 (Sep 2017)

Bonsai Santalia (Santalia2 Sep 2017). Front view.

Assalamualaikum wbt dan Selamat Sejahtera.

Apa khabar semua? Harapan penulis agar para pengunjung yang sudi melawat blog ini dalam keadaan sihat walafiat di hari Jumaat yang mulia ini. Hari ini penulis nak kemaskini sikit mengenai pokok bonsai santalia (Santalia2). Sebelum ini penulis ada membuat posting untuk pokok ini (boleh klik pada link di sini.)

Thursday, 7 September 2017

Bonsai: Kemaskini Santalia1 (Sep 2017)

Bonsai Santalia (Santalia1 Sep 2017)

Assalamualaikum wbt dan Selamat Sejahtera.

Hari ini penulis nak kemaskini sikit mengenai pokok bonsai Santalia1. Sebelum ini, penulis sudah buat re-pot dan landscape. Jadi posting kali ini hanya nak update perkembangan terbaru tentang pokok bonsai ini.

Tuesday, 5 September 2017

Bonsai: Lanskap Santalia1 (Sep 2017)

Santalia (Aug 2017) - Seminggu selepas re-potting. 30% covered with moss. Daun pun dah tumbuh sikit-sikit.

Assalamualaikum wbt dan Selamat Sejahtera.

Hari ini penulis nak update mengenai santalia bonsai yang baru lepas re-pot. Untuk memberi lebih kepuasan kepada penulis dalam hobi ini, penulis ingin mengubah landscape di pasu leper pokok bonsai santalia ini dengan "menanam rumput" seperti pasu-pasu bonsai penulis yang lain.

Sunday, 3 September 2017

Bonsai: Kemaskini Pine Forest (Sep 2017)

Pine Forest by Amir Rofie

Assalamualaikum wbt dan Salam Sejahtera.

Hari ni penulis nak kemaskini sikit hutan pokok pine (pine forest) yang sekarang baru berusia 1 minggu. Alhamdulillah.. pokok pine boleh survive. Sekarang ni penulis nak cuba buat landscape. Ini adalah untuk menjadikan konsep hutan lebih nampak realistik. Dengan ilmu yang cetek ini, penulis akan cuba buat yang terbaik. Terbaik untuk diri penulis.

Saturday, 2 September 2017

Aquascape: Kemaskini Tank1 (Sep 2017)


Assalamualaikum wbt dan Selamat Sejahtera.

SELAMAT HARI RAYA HAJI kepada semua pengunjung B.O.A.R. Semoga kita diberkati oleh Allah SWT di atas ibadat yang kita lakukan.

Penulis mengambil peluang cuti raya korban ni untuk berkorban masa sedikit membuat 3S (Susun, Sisih, Suci) kepada tangki utama penulis iaitu Tank1.