Sunday, January 27, 2013

Terapi PERNAFASAN untuk SAKIT KEPALA dan KELETIHAN (BREATHING therapy for HEADACHE and TIREDNESS)

Hari ni hanya nak kongsikan email yang diterima dari hamba Allah tentang satu terapi pernafasan untuk sakit kepala dan keletihan.

Kita memiliki hidung berlubang disebelah kiri dan disebelah kanan. Apakah fungsinya sama untuk menarik dan membuang nafas?
(Our noses have left and right nostrils. Are these nostrils having the same function for inhaling/"breathe- in" and exhaling/"breathe- out"?).


Monday, January 21, 2013

Dinner di Laman Grill Steak & Bar-B-Que, Seksyen 13, Shah Alam.

Malam ni aku bawa isteri keluar dinner di satu tempat yang dicadangkan oleh Chef Aswad. Sebuah restoran kendalian "multi award winning chef" yang tidak asing lagi iaitu Chef Zubir (Chef Zubir adalah juri untuk rancangan tv realiti masakan, MasterChef Malaysia. Dinner ini aku memang plan sempena menyambut hari lahir isteri yang jatuh pada 14hb Januari 2013.

Restoran yang dimaksudkan ialah Restoran Laman Grill Steak & Bar-B-Que. Lokasi restoran ini adalah di Seksyen 13, Shah Alam. Detail mengenai restoran ini boleh diperolehi dari laman web Laman Grill dan laman facebook Laman Grill Bar-B-Que.


Sunday, January 20, 2013

MAYBANK Malaysia Open 2013 Final

Hari ni aku tak pergi ke stadium untuk menyaksikan perlawanan akhir. Tiket ada tapi rasa malas pulak nak pergi stadium sebab game tak best. Boleh tengok kat tv aje.

Hari basikal

Hari ni aku berjaya juga buang basikal anak-anak yang dah lama tak pakai. Basikal yang rosak dan masih boleh dibaiki, aku hantar ke kedai basikal. Basikal ni adalah basikal yang pertama aku belikan untuk Amirul Syafiq (anak sulung aku dan kini dah masuk sekolah menengah) masa dia kecik lagi. Basikal ini akan dibaiki dan akan diambil alih oleh Amirul Irfan.

Irfan excited sebab basikal abang Syafiq bakal jadi miliknya.

Saturday, January 19, 2013

MAYBANK Malaysia Open 2013 Semi-Final


Pagi tadi dapat panggilan talipon dari adik. Dia (Cikgu Hafidz) ajak tengok badminton kat Bukit Jalil bersama dengan adik ipar, Chef Aswad (peminat tegar dunia badminton tanahair), sempena Maybank Malaysia Open 2013.

Sebenarnya tahun ni aku tak ikut sangat perkembangan dunia badminton Malaysia walaupun aku adalah peminat sukan badminton ni sebab.. hmm.. ada la sebabnya. Takleh bagitau kat sini, nanti kena tangkap.

Photography low key


Setting yang digunakan adalah seperti berikut:-

Equipment: Nikon D7000. Tripod. Nikkor 18-105, Nikon SB-600, Gundam.

Camera setting: Aperture - f16. Shutter speed - 1/250. ISO - 100. Focal length - 105 mm. Built-flash - Mode M Comp. 1/128.

Slave setting: Group A - Mode M, Comp. 1/16.

Friday, January 18, 2013

Maharaja Lawak Mega MLM 2012 Final


Salam to all.

Malam ini sudah semestinya ramai yang tertunggu-tunggu untuk menyaksikan rancangan realiti tv yang sangat popular sekali di Malaysia iaitu Maharaja Lawak Mega (MLM) 2012. Anda boleh menyaksikan rancangan ini di Saluran Astro Warna atau Astro Mustika HD. Rancangan akan bermula dari pukul 10:00PM.

Upgrade to Google+ Profile

Hari ini aku mencuba satu lagi produk Google iaitu Google+. Selama ni hanya tengok sahaja dan tak berani nak cuba. Lepas upgrade ni rasanya aku perlu ambik masa sikit untuk study macam mana nak guna benda alah ni.


Wednesday, January 16, 2013

Segmen Top Up by Blogger Emas Putih

Segmen Top Up by Blogger Emas Putih
Today I joined one of the segment which organised by one of Malaysian blogger. The purpose of this entry is to find as many as possible follower to my blog and at the same time to be my blog readers. This is one of the way to find a reader to my blog.

If you would like to join this segment, just click on the above banner and the browser will bring you to the organiser's blog entry for this segment.

REWARD
A prepaid Top Up worth RM5x10 lucky bloggers.
(If the entry for this segment over then 200, the organiser will increase the number of reward to RM5x20 lucky bloggers)

DUE DATE
This segment will end on 31st January 2013, 11:59pm.

How to limit your data usage on Android 4.1 Jelly Bean

Salam to all.

Today I got email from one of my family member that asking me what is Data Usage screen in his Samsung Galaxy Note II is all about and how to use it.

For your information, data usage monitoring is very useful for user who want to limit their mobile data usage since nowadays mobile Internet Service Provider (ISP) such as Celcom or Maxis offer their internet service with several package which depends on how much you afford to pay. For example, with Celcom (since I use Celcom), they offer RM58.00 for 3.0GB data per month and some other package which you can refer to their website.

Tuesday, January 15, 2013

Man Utd dahului liga EPL

Hari ahad lepas, duk melayan bola antara Man Utd vs Liverpool bersama anak bujang aku, Syafiq. Memang best game ni sebab Man Utd menang 2-1.

Sekarang ni Man Utd berada diatas sekali mendahului Man City (noisy neighbors) dengan 7 mata.

Harapan aku session ni Man Utd akan jadi juara liga EPL. Glory glory Man Utd.

Sekian.

Monday, January 14, 2013

Selamat hari lahir buat Isteri dan Danish

Hari ini adalah birthday Wife (14hb Jan) dan dua hari lepas adalah birthday Danish (12hb Jan).

Hari ini kami ke Secret Recipe sebagai sambutan kecil-kecilan birthday mereka. Sambutan besar-besaran akan diadakan tidak lama lagi dan rancangannya akan dibuat di rumah parents.

Hadiah birthday mereka akan diberikan masa majlis besar-besaran itu nanti. Sekarang ini hadiah mereka takleh bagitahu lagi sebab nanti dah tak suprise.

Awesome Photo Contest by Shadhira

*Klik pada banner diatas untuk join photo contest ini*

Mencuba nasib untuk masuk ke contest yang dianjurkan oleh Aku vs diA. Contest ini aku jumpa dalam blog Yeputta Nurul Najihah. Nampak macam menarik. Syarat-syarat yang dikenakan ada yang "wajib" dan ada yang "sunat" dan tidaklah susah mana.

Photo contest ini bermula dari 1hb Januari 2013 hingga 31hb Januari 2013 seperti yang tertera pada banner diatas. Jika anda berminat untuk join sama bolehlah klik pada banner diatas untuk baca syarat-syarat yang dikenakan.

Gambar berserta dengan photo caption dibawah ini adalah sebagai syarat penyertaan contest yang dikenakan oleh penganjur. The photo was taken during our family day which happened in Thistle Resort, Port Dickson.

Empat sekawan

Sekian.

Contest blog paling cantik 2013

*Klik pada banner untuk join*
Salam to all. Pos hari ni adalah hanya untuk mencuba nasib dalam contest yang dianjurkan oleh blogger Atiey87 (Seindah Namamu... Atikah Shukri).

Sambil-sambil duk layan EPL game untuk hujung minggu ni iaitu Arsenal vs Manchester City. Sekarang ni Man City sedang mendahului Arsenal dengan jaringan 2-0 (minit ke-87).

Syarat yang dikenakan pun tidaklah susah mana dan kalau anda ingin mencuba, bolehlah klik pada banner diatas.

Hadiah:
Pemenang Blog Paling Cantik: RM50.00
Pemenang Saguhati (2x): Topup RM20.00

Tarikh tutup penyertaan:
30hb Januari 2013

Sunday, January 13, 2013

Hanif Idrus Giveaway 2013 Segmen

Hari ni terjumpa satu giveaway dari blog Wantie's Life dan tergerak lak hati untuk join sama. Syaratnya pun tak susah cuma ada satu syarat sahaja yang mungkin tak memenuhi kriteria iaitu Google+ sebab aku tak guna Google+ ni.

GiveAway nie bermula dari 9hb Januari 2013 hingga 9hb Februari 2013.

Tag member:-
1. A Cook's Life
2. ini blog ejaMaria

Sekian.

*Klik pada banner untuk join*

Ramalan MANU-LIV & ARS-MANC

Hujung minggu ni akan padat dengan jadual perlawanan bola EPL yang menarik dan berikut adalah perlawanan yang ditunggu-tunggu oleh peminat EPL. Ini adalah ramalan dari pakar-pakar bolasepak yang tidak asing lagi di dunia bolasepak tanahair.

Prediction MANU - LIV
(13th January 2013, 21:30)
Nani  : 1-3
Hazami : 1-5
Helmi : 2-1
Shamsul : 3-1
Amir : 3-1
Ja'a : 0-2
Aidil : 2-1
SuDe : 0-2
Jali : 1-0
Azri : 4-1
-------------------
Average :1.7 -1.6

Prediction ARS - MANC
(14th January 2013, 00:00)
Nani  : 3-2
Hazami : 4-4
Helmi : 2-1
Shamsul : 2-2
Amir : 1-0
Ja'a : 0 - 2
Aidil : 1-0
SuDe : 2-2
Jali  : 3-3
Azri : 3-2
-------------------
Average :2.1 - 1.8


[UPDATE]
Keputusan perlawanan

(1) MANU 2 - 1 LIV
- Man Utd: Robin van Persie 19', Nemanja Vidic 54'.
- Liverpool: Daniel Sturridge 57'
Tahniah kepada Helmi dan Aidil kerana ramalan tepat anda.



(2) ARS 0 - 2 MANC
- Arsenal:
- Man City: James Milner 21', Edin Dzeko 32'.
Tahniah kepada Ja'a kerana membuat ramalan yang tepat.



Sekian.

Isteri ada dinner di Sunway Lagoon.

Malam tadi aku jadi babysitter kepada anak-anak sebab syarikat tempat wife bekerja buat annual dinner bertempat di Sunway Lagoon.

Lebih kurang pukul 6.45pm aku dan isteri bertolak dari rumah bersama Aqil dan Danish. Syafiq, Allya, dan Irfan di rumah. Sampai di Sunway Lagoon lebih kurang pukul 7.20pm. Target sampai sebelum 7.45pm. Nasib baik trafik tak ketat sangat. So, boleh sampai lebih awal.

On the way balik.. tu diaaa... punya la ketat trafik kat area Sunway ni. Nasib baik aku sampai rumah around 8.00pm. Then bawak anak-anak semua gi rumah parents untuk dinner dan lepak-lepak di sana.

Lebih kurang jam 11.30pm, wife call kata dinner about to end. Then kejut anak-anak mana yang dah tidur dan head to Sunway Lagoon again. Bukan untuk mandi-manda tapi untuk pick up wife aje.

Sementara tunggu wife keluar.. sempatlah aku snap dua gambar pemandangan di luar bangunan tempat dinner wife. Oleh kerana dah lewat malam, anak-anak semua dah tidur dalam kereta dan tak dapat tengok suasana kat Sunway Lagoon.

Sampai rumah dan jam 12.30am dan aku terus layan EPL (Stoke vs Chelsea - Chelsea menang 4 kosong).

Malam ni giliran Man Utd pulak untuk game for this weekend.

Glory Glory Man Utd !!!.

Saturday, January 12, 2013

Hari Keluarga Hj. Rofie & Hjh. Rahmah 2012 - Thistle Resort, PD.

Sebenarnya pos ini sepatutnya diterbitkan pada bulan November 2012 tapi dik kerana banyak sangat gambar maka pos ini hanya terperap di folder draft sehinggalah ke hari ini.

Hari keluarga Hj. Rofie & Hjh. Rahmah pada tahun ini (2012) telah diadakan di Thistle Resort, Port Dickson, Negeri Sembilan. Seperti tahun lepas, kami menyewa bilik untuk 3 hari 2 malam.

Friday, January 11, 2013

Danish lagi

Gambar Danish ni diambil dilaman rumah Abang Di masa trip ke Penang tempoh hari. Danish akan sambut hari lahirnya yang ke-2 esok.

Empat sekawan

Gambar ini diambil masa cuti sekolah yang lepas. Masa ni kami sekeluarga beramai-ramai ke Kuala Terengganu untuk majlis kenduri kahwin anak sepupu. Kami tinggal di sebuah Homestay yang diusahakan oleh orang tempatan.

Gambar dari kiri: Ilham, Aqil, Danish, dan Hazim.

Cubaan hantar entri guna Blogger Apps from Google Play

Aku baru download satu applikasi dari Google Play iaitu Blogger for Android. Entri ini adalah sebagai percubaan menggunakan applikasi tersebut.

Jika applikasi ini bagus.. mungkin selepas ini aku akan menggunakan applikasi ini sahaja untuk menghantar entri baru ke blog ini. Sebelum ini pernah juga download dan installed satu applikasi yang dinamakan Bloggeroid tapi ianya tidak memuaskan hati.

Selama ini aku hanya menghantar entri menggunakan email atau dari new post di Dashboard sahaja. Jadi sekarang nak cuba applikasi ini pula.

Sekian

[Update]
Nampaknya applikasi ini amat memuaskan hati. Jadi, saya nak syorkan kepada anda yang menggunakan blogspot sebagai laman blog anda dan menggunakan Android smatphone (sebagai peranti untuk menulis blog) untuk mencuba applikasi ini. Anda boleh download applikasi ini di Google Play.

Antara ciri-ciri yang memuaskan hati adalah:-
1. Lampirkan (attach) photo. Boleh pilih untuk set saiz gambar (edit dalam Setting).
2. Masukkan link.
3. Papar (view post).
4. Ubahsuai (edit post).
5. Kongsi (share post).
6. Padam (delete post).
7. Tambah lokasi dimana anda menghantar pos.
8. Tambah label untuk pos anda.
9. Boleh simpan sebagai draft sebelum diterbitkan pos anda.

Antara ciri-ciri yang ingin ditunggu jika ada update version:-
1. Meletakkan gambar di mana-mana sahaja ruang didalam entri. Applikasi sekarang hanya meletakkan gambar dipenghujung entri sahaja.
2. Meletakkan "caption" pada setiap gambar.

Monday, January 7, 2013

Trip ke penang

Hari Sabtu lepas (05.01.2013) kami sekeluarga ke Penang untuk jalan-jalan ke rumah abang yang dah lama kami tak pergi. Kami bertolak dari Gombak lebih kurang dalam pukul 11.45am. Plan asal nak bertolak awal pagi tapi memandangkan kami akan berada di sana hingga Ahad petang dan tiada masa untuk persiapan sekolah anak, jadi kami ambik keputusan untuk bertolak lewat sedikit.

Awal-awal pagi isteri sudah mula membasuh pakaian, mengemas rumah dan packing pakaian untuk dibawa ke Penang sebab malam tadi tak sempat nak packing kerana keletihan setelag seharian bekerja. Anak-anak menyiapkan homework dan basuh kasut sekolah.

Setelah semuanya selesai, kami bertolak ke Penang lebih kurang jam 11.45am.



Kami berhenti di Hentian Sebelah Ladang Bikam untuk makan tengahari. Menu kami adalah nasi lemak buatan sendiri hasil air tangan isteri.




Selesai makan tengahari kami meneruskan perjalanan. 




Tiba di Semanggol, trafik agak perlahan sebab ada lori bawak besi buruk terbalik kat tengah jalan. Lebih kurang 40 minit kami terperangkap dalam kesesakan lalu-lintas. Perjalanan yang sepatutnya mengambil masa 4 jam setengah menjadi lebih kurang 5 jam.

Kami sampai di rumah Abang Di dan Kak Ela di Bukit Mertajam lebih kurang pukul 5.00pm.

Kami disambut dengan mesra oleh Abang Di dan Kak Ela dan anak-anak mereka, Faiz, Najmi, Amelia, dan Hannah. Anak-anak pun seronok sebab dah sampai di destinasi yang dituju. Amelia dan Hannah cukup seronok sebab dapat jumpa dengan Allya. Nina tiada di rumah sebab bekerja.

Malam tu kami makan malam di Key's Char Keow Teow. Di samping char keow teow, kami juga order sate dan nasi lemak.







Selesai makan di Key's, kami buat simple BBQ di rumah Abang Di. Sambil bakar sosej dan sambil borak. Malam tu aku tidur agak lewat sebab nak tengok game West Ham vs Man Utd untuk Piala FA. Keputusan seri 2-2.







Pagi Ahad kami sarapan nasik lemak, nasi berlauk dan roti canai. Tengahari pulak kami order Nasi Beriani Ayam Ros. Memang sedap.








Selesai makan tengahari, wife berkemas untuk pulang ke KL. Habis berkemas, kami berempat bersama Abang Di dan Kak Ela ke stesen bas di Butterworth untuk beli jeruk mangga dan buah pala untuk dibawa balik ke Kuala Lumpur.




Balik dari beli jeruk, tengok anak-anak tengah santai di laman rumah sementara menunggu untuk balik ke KL.





Lebih kurang pukul 4.30pm kami bertolak ke KL. Singgah di Ulu Bernam untuk menunaikan solat maghrib dan isyak. Kami tapau mee rebus ayam "Tu dia Pak Tam" untuk dibawa balik ke rumah. Lepas tu kami meneruskan perjalanan. Alhamdulillah, kami selamat sampai ke rumah lebih kurang pukul 9.30pm tanpa sebarang masalah.

Memang seronok perjalanan kami ke Penang kali ni walaupun tak ke mana-mana tempat menarik dan hanya lepak di rumah Abang Di dan Kak Ela saja. Lagipun kami ke sana hanya untuk santai sambil ziarah mereka sahaja. Memang tiada plan pun untuk makan angin di bandar Penang atau ke Bukit Bendera. Mungkin lain kali sahaja sebab memikirkan kami akan letih dan lesu jika ke tempat-tempat seperti yang disebut tadi. Lagipun kami tak ambik cuti pada hari Isnin dan anak-anak pun sekolah.

Terima kasih kami ucapkan pada Abang Di dan Kak Ela for goodhospitality dan juga kerana menerima kami yang berikan very short notice untuk ke sana. 

Sekian.
__
Sent via Samsung Mobile