Tuesday, July 30, 2013

Ayam percik

Ayam percik

Assalamualaikum wbt.

Hari ini penulis berbuka puasa bersama keluarga seperti biasa di rumah. Memang pada hari bekerja kami akan berbuka dirumah sahaja. Lauk berbuka hari ini cukup istimewa sekali kerana isteri masak lauk kegemaran penulis.

Sunday, July 28, 2013

Plan tak jadi


Assalamualaikum wbt.

Semalam lebih kurang pukul 10:30AM, penulis dan isteri serta anak perempuan penulis, Allya, ke Sogo untuk beli beberapa barang. Bukan untuk beli barang persiapan raya atau baju-baju raya anak tapi just nak beli ampaian kain dan drawer baju anak aje. Baju raya untuk anak-anak, isteri dah beli siap-siap. Kami ke Sogo untuk beli barang-barang ni sebab buatan yang dijual kat Sogo agak tahan dan design yang dicari ada dijual disitu.

Saturday, July 27, 2013

Riadah ramadhan


Assalamualaikum wbt

Macam biasa setiap hari Jumaat malam Sabtu, lepas solat terawih, penulis akan ke Pro One Badminton Centre di Wangsa Maju untuk mengeluarkan peluh.

Hari ini agak lewat sikit penulis keluar rumah untuk bermain badminton sebab petang semalam penulis berbuka puasa di rumah parents dan berterawih bersama dengan parents dan ipar di rumah. Solat terawih habis pukul 10:30PM. Lepas solat terawih, kami minum-minum sebelum balik ke rumah masing-masing.

Friday, July 26, 2013

Hadiah misteri pemenang GA 10k followers Mialiana.com


Assalamualaikum wbt.

Penulis adalah penaja kepada segmen Giveaway 10k followers Mialiana.com yang berlangsung pada 7hb Julai 2013 hingga 21hb Julai 2013 tempoh hari.

Tahniah diucapkan kepada semua pemenang hadiah misteri dari blog of amir rofie.

Nasi lemak Ujang, Taman Greenwood

Kedai Nasi Lemak Ujang di Taman Greenwood, Gombak.

Assalamualaikum wbt.

Semalam penulis teringin nak berbuka puasa dengan juadah Nasi Lemak Ujang yang terkenal dan sungguh popular di kawasan Gombak ini. Jadi, lepas asar gitu, penulis bagi message kepada isteri supaya tidak beli atau masak apa-apa juadah sebab penulis akan beli juadah berbuka pada hari ini (semalam).

Lokasi kedai nasi lemak Ujang ini terletak di deretan gerai makan di Taman Greenwood, Gombak. Memang beginilah situasi biasa (sila rujuk foto di atas) bila nak makan nasi lemak ujang.

Monday, July 22, 2013

Tips untuk selenggara Gmail


Assalamualaikum wbt

Memang tidak dinafikan sekarang ini banyak email yang masuk ke inbox dari beberapa media social seperti dari facebook, Google+, Google Groups, Yahoo! Groups dan sebagainya. Kadang-kadang boleh buat kita jadi serabut dan sukar untuk kita kategorikan email yang masuk itu dari mana.

Hari ini penulis ingin berkongsi beberapa tips untuk menyelenggarakan Gmail anda supaya nampak kemas dan senang untuk kita ketahui dari mana datangnya email tersebut.

Ikuti langkah-langkah berikut untuk selenggarakan Gmail anda.

Sunday, July 21, 2013

Berbuka puasa di Restoran Beriani Asif


Assalamualaikum wbt.

Buat pertama kali pada bulan Ramadhan tahun ini, penulis membawa keluarga untuk berbuka puasa di luar. Lokasi tempat kami berbuka puasa adalah di Restoran Beriani Asif yang terletak di Lorong Padang Walter Grenier, Jalan Bukit Bintang. Restoran ini muncul dengan serta-merta di kepala penulis bila kami bercadang untuk berbuka puasa di luar hari ini.

Kawan lama


Assalamualaikum wbt.

Hari ni penulis sekeluarga balik ke rumah mertua di Bandar Rinching, Semenyih, untuk berbuka puasa bersama. Hujung minggu lepas dah berbuka puasa di rumah parents penulis.

Saturday, July 20, 2013

Riadah di bulan Ramadhan


Assalamualaikum wbt.

Seperti di tahun-tahun lepas, penulis dan rakan-rakan sepermainan badminton meneruskan aktiviti riadah di bulan Ramadhan pada setiap hari Jumaat malam Sabtu.

Selepas selesai solat terawih, penulis akan bersama-sama dengan geng badminton akan turun ke Pro One Badminton Centre, Wangsa Maju untuk mengeluarkan peluh.

Friday, July 19, 2013

Alvin-Vivian didakwa


Berita di muka surat hadapan akhbar hari ini rata-rata mengenai keputusan mahkamah terhadap blogger seks, Alvin Tan dan Vivian Lee. Mereka telah didakwa atas tiga tuduhan iaitu berhubung kes mempersendakan bulan Ramadhan dengan mempamerkan gambar menghasut umat Islam dan mempamerkan gambar-gambar lucah disebuah laman web.

Friday, July 12, 2013

Jalan-jalan di param.


Assalamualaikum wbt dan selamat berpuasa.

Sejak hari pertama sehingga ke semalam (baru 2 hari), penulis tak pernah lagi ke pasar ramadhan (param) untuk membeli juadah berbuka puasa. Ini adalah disebabkan penulis balik kerja sampai rumah dan terus berbuka puasa. Tak sempat nak singgah mana-mana param dalam perjalanan balik dari tempat kerja.

Thursday, July 11, 2013

Tanah


Hari ni penulis dan isteri ambik peluang dari cuti half day untuk mencari tanah. Tanah untuk dijadikan tapak rumah. Wife dah call ejen tanah dan buat appoinment untuk tengok tanah di kawasan berdekatan dengan kampus induk UIA.

Giveaway 10K Followers Mialiana.com


Giveaway 10K Followers Mialiana.com bermula pada hari ini, 7 Julai 2013, iaitu tepat jam 5.45 petang sehingga 11.59 malam 21 Julai 2013. Semua dijemput join.

Monday, July 8, 2013

Sujud

Just nak kongsikan cerita, pengalaman seorang anak di bulan Ramadhan ketika bersama ayahnya ke masjid untuk menunaikan solat subuh. Cerita ini penulis perolehi dari rakan yang telah menghantarnya melalui applikasi WhatsApp.

"Lepas basuh pinggan, ikut Abah pergi masjid " kata Abah separuh memerintah.

Aku memandang kepada Emak. Emak angguk sahaja. Maksudnya emak mahu aku ikut Abah solat subuh ke masjid. Jangan melawan.

Tennis Wimbledon Championship 2013, The Final (MS).

Penulis baru sahaja selesai menyaksikan Kejohanan Tennis Wimbledon 2013, Men's Single, The Final.

Memang best game ni. Kejohanan dimenangi oleh Andy Murray (No.2) yang mengalahkan pemain No.1 dunia buat masa ini, Novak Djokovic.

Andy Murray, the winner of 2013 Tennis Wimbledon Championship.

Sunday, July 7, 2013

Part 3: Percutian di Krabi, Thailand.


Entri yang berkaitan dengan pos ini :-
Part 1: Percutian di Krabi, Thailand.
Part 2: Percutian di Krabi, Thailand.

Selamat tinggal Krabi (Hari ketiga - Jumaat 21/06/2013)


Hari ini adalah hari terakhir kami di Krabi. Sebelah pagi, kami relaks di swimming pool. Lagipun tak de orang yang mandi-manda di swimming pool.

Part 2: Percutian di Krabi, Thailand.



Entri yang berkaitan dengan pos ini:-
Part 1: Percutian di Krabi, Thailand.
Part 3: Percutian di Krabi, Thailand.

    Empat Pulau (Hari kedua - Khamis 20/06/2013).


    Plan hari ini adalah untuk menikmati pakej satu hari lawatan dari pulau ke pulau yang kami tempah semalam. Kami bersarapan dahulu di resort. Sebelum bersarapan, kami bergambar dahulu di kawasan persekitaran bilik sebagai kenang-kenangan.

    Part 1: Percutian di Krabi, Thailand.


    Assalamualaikum wbt.
    (PERHATIAN: Entri ini agak panjang dan penuh dengan gambar. Jadi, harap bersabar dengan proses loading.)

    Entri yang berkaitan dengan pos ini :-
    Part 2: Percutian di Krabi, Thailand.
    Part 3: Percutian di Krabi, Thailand.

    Pada 19hb hingga 21hb Jun 2013 yang lepas, penulis bersama isteri tercinta telah ke Krabi, Thailand untuk pergi bercuti dengan memandu kereta. Kali ini percutian adalah untuk kami berdua sahaja. Penulis dan isteri meminta ibu mertua untuk menjaga anak-anak dirumah bersama dengan bibik harian yang kami bayar selama 3 hari semasa ketiadaan kami.

    Percutian ini telah dirancang oleh isteri dan penulis sejak awal tahun lagi. Awal-awal lagi kami telah mengambil cuti dari majikan masing-masing.

    Saturday, July 6, 2013

    Riadah minggu ini


    Pukul 06:50PM sebentar tadi kami sekeluarga habis beriadah di Pro One Badminton Centre, Wangsa Maju. Macam biasa, yang kecik dua orang tu hanya berlari-lari keliling gelanggang sambil pegang reket dan pukul bola tangkis dengan gaya macam main hoki.