Friday, 11 January 2013

Cubaan hantar entri guna Blogger Apps from Google Play

Aku baru download satu applikasi dari Google Play iaitu Blogger for Android. Entri ini adalah sebagai percubaan menggunakan applikasi tersebut.

Jika applikasi ini bagus.. mungkin selepas ini aku akan menggunakan applikasi ini sahaja untuk menghantar entri baru ke blog ini. Sebelum ini pernah juga download dan installed satu applikasi yang dinamakan Bloggeroid tapi ianya tidak memuaskan hati.

Selama ini aku hanya menghantar entri menggunakan email atau dari new post di Dashboard sahaja. Jadi sekarang nak cuba applikasi ini pula.

Sekian

[Update]
Nampaknya applikasi ini amat memuaskan hati. Jadi, saya nak syorkan kepada anda yang menggunakan blogspot sebagai laman blog anda dan menggunakan Android smatphone (sebagai peranti untuk menulis blog) untuk mencuba applikasi ini. Anda boleh download applikasi ini di Google Play.

Antara ciri-ciri yang memuaskan hati adalah:-
1. Lampirkan (attach) photo. Boleh pilih untuk set saiz gambar (edit dalam Setting).
2. Masukkan link.
3. Papar (view post).
4. Ubahsuai (edit post).
5. Kongsi (share post).
6. Padam (delete post).
7. Tambah lokasi dimana anda menghantar pos.
8. Tambah label untuk pos anda.
9. Boleh simpan sebagai draft sebelum diterbitkan pos anda.

Antara ciri-ciri yang ingin ditunggu jika ada update version:-
1. Meletakkan gambar di mana-mana sahaja ruang didalam entri. Applikasi sekarang hanya meletakkan gambar dipenghujung entri sahaja.
2. Meletakkan "caption" pada setiap gambar.

No comments:

Post a Comment

TERIMA KASIH diucapkan atas komen anda. Setiap komen akan dibalas dengan kadar segera. Klik pada checkbox "Notify me" untuk baca balasan dari saya atau komen dari pengunjung lain. Sila berkunjung lagi.